Section Heading

 

Kuala Lumpur, Kuala Lumpur, Malaysia

Temperature 28 °C Cloudy
 
13 : 12 : 15
Wed, 19 May 2021

Section Heading

 

Section Heading

Section Heading

90% Kakitangan Malaysia Airports Di KLIA Telah Divaksinasi

SEPANG - Sejak pembukaan Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) minggu lepas, 90% daripada kakitangan Malaysia Airports yang bertugas di  KLIA telah pun divaksinasi, manakala usaha berterusan sedang dijalankan untuk memvaksinasi komuniti KLIA selebihnya yang terdiri daripada pekerja daripada agensi kerajaan berkaitan, serta pekerja syarikat penerbangan, kargo, perkhidmatan pembersihan dan lain-lain. Bukan itu sahaja, malah lebih 80% daripada lebih kurang 8,500 kakitangan Malaysia Airports yang layak diseluruh negara juga telah menerima dos pertama vaksin. 

PPVKLIA ini telah dibuka atas keprihatinan dalam memastikan komuniti lapangan terbang yang juga merupakan barisan hadapan kekal selamat. Ianya hasil usahasama Malaysia Airports bersama Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF), Protect Health, Airline Operators Committee (AOC) dan Airfreight Forwarders Association of Malaysia (AFAM) dan telah menerima sambutan menggalakkan di kalangan pekerja sektor penerbangan. 

Pengerusi Malaysia Airports, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Abd Kadir, berkata inisiatif ini diambil kerana walaupun sempadan negara masih ditutup, lapangan terbang kekal beroperasi seperti biasa dan keselamatan komuniti lapangan terbang menjadi keutamaan Malaysia Airports, “Saya amat berbangga dengan sikap komuniti lapangan terbang yang rata-rata tidak teragak-agak tampil untuk menerima vaksin bersandarkan rasa tanggungjawab mereka terhadap keselamatan diri dan orang sekeliling.”

“Pelaksanaan inisiatif ini penting kerana kita perlu memastikan yang operasi lapangan terbang tidak terjejas. Di samping itu, kita juga perlu membuat persediaan agar keselamatan di lapangan terbang berada di tahap tertinggi terutama apabila kita memasuki fasa pemulihan. Ini akan membantu dalam meningkatkan keyakinan di kalangan pengembara dalam sektor pengangkutan udara.”

“Bagi pihak komuniti lapangan terbang, saya ingin menzahirkan penghargaan kepada Kementerian Pengangkutan (MOT), Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) serta Kementerian Kesihatan Malaysia (MOH) yang telah memberi sokongan padu kepada kami,” sambung beliau lagi. 

Seramai lebih kurang 22,000 pekerja sektor penerbangan dan berkaitan di KLIA yang layak dijangka menerima vaksin mereka sehingga akhir September ini.
 

You might also like:

Kuala Lumpur/London/Bruchsal, 21 July 2021 – Malaysia Airports announced today that it has…

SEPANG- Malaysia Airports is committed in ensuring that the organisation upholds integrity…

SEPANG – KL International Airport (KLIA) recently welcomed its 18th cargo airline, Central…

Government’s approval of the LTSAAS Regeneration plan vital to cater to the expansion…

SEPANG - Sejak pembukaan Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (…

Sepang - Malaysia Airports has made a police report regarding a baseless and untrue posting…

Subang- Malaysia Airports successfully concluded the Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz…

66 government and private agencies come together to test their coordination,…

SEPANG – Passengers travelling through KL International Airport (KLIA) will experience a…

SEPANG – Berikut respon daripada YB Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Abd Kadir selaku Pengerusi…

SEPANG – Berikut kenyataan daripada YB Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Abd Kadir selaku…

SEPANG – Malaysia Airports sets out to bring innovation and technology leadership to Subang…

Section Heading